Bij deze rechter geldt verplichte procesvertegenwoordiging: alleen advocaten mogen zaken aanbrengen en voor een cliënt verweer voeren.
De handelsafdeling behandelt rechtszaken die niet onder de bevoegdheid van een andere rechter vallen. Bij deze rechter geldt verplichte procesvertegenwoordiging: alleen advocaten mogen zaken aanbrengen en voor een cliënt verweer voeren.
Enkelvoudig of meervoudig
De meeste zaken bij de rechtbank worden enkelvoudig ofwel door één rechter behandeld. Bij complexere zaken worden drie rechters op een zaak ingezet.
Handelszaken
De term “handelszaken” is eigenlijk niet juist, aangezien bij deze afdeling van de rechtbank ook civiele zaken die niet met handel te maken hebben worden behandeld, zoals geschillen tussen burgers onderling, en zaken tegen de overheid die niet onder de sector bestuursrecht vallen. Het woord “handel” is echter algemeen gangbaar voor deze afdeling van de rechtbank. Bij sommige rechtbanken heet deze afdeling “handelsunit”, “afdeling privaatrecht” of “sector civiel”.
Bodemprocedure
De handelsunit van de rechtbank behandelt bodemprocedures ofwel rechtszaken volgens de standaardregels van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. Een bodemprocedure gaat niet erg snel. Na het starten van de zaak heeft de verwerende partij minimaal 6 weken de tijd voor een reactie. Daarna kan het nog maanden duren voor een zitting plaatsvindt. In veel zaken bestaat behoefte aan een sneller alternatief: het kort geding.
Soorten rechtszaak bij de handelsunit
De handelsunit is geen gespecialiseerde afdeling van de rechtbank. Deze afdeling krijgt dan ook allerlei verschillende geschillen in behandeling, zoals:
- aansprakelijkheid
- zorgplicht van banken
- incassovorderingen
- contractenrecht
- vastgoed en aankoop van woningen
- onrechtmatige daad
- letselschade
- verdeling van gemeenschappelijk eigendom
Hoger beroep
Tegen een uitspraak van de rechtbank kan (meestal) hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof. Er zijn 4 gerechtshoven; elke rechtbank valt onder één van deze hogere rechters. Lees hier meer.
Meer lezen over onze zaken?
We schrijven regelmatig blogs over rechtszaken bij deze afdeling van de rechtbank. Klik hieronder op de link om verder te lezen.
- Na hoeveel jaar vervalt het recht om een geldlening terug te eisen?
- Eigenaar, huurder, sloper. Wie is aansprakelijk bij een asbestbesmetting?
- Door “transactiemonitoring” zijn meer fraudeclaims voor banken te verwachten
- Hoe een slachtoffer van oplichting zijn geld terugkrijgt via “onverschuldigde betaling”
- Verdeling woning. Als het huis wordt verduisterd, moet de echtgenote de schade vergoeden
- Rechter haalt streep door verwerping erfenis, omdat zaken uit de boedel zijn meegenomen
- VoF: je kunt aansprakelijk zijn voor fraude die wordt gepleegd door je vennoot