Als de gemeente schuldhulp weigert wegens OV-boetes
Sommige gemeentes weigeren schulhulp als sprake is van OV-boetes. De stelling is dan dat dit fraudeschulden zijn. Maar is dat wel zo?
Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.
Sommige gemeentes weigeren schulhulp als sprake is van OV-boetes. De stelling is dan dat dit fraudeschulden zijn. Maar is dat wel zo?
Waarom zou een derde een fraudeschuld betalen? Fraudeschulden die niet ouder zijn dan 5 jaar worden "tegengeworpen". Als je niet te goeder trouw bent geweest bij het ontstaan of onbetaald laten van schulden, zal de rechter het toelatingsverzoek afwijzen. Maar het komt maar weinig voor dat alle schulden niet te goeder trouw zijn ontstaan.
Toelating tot de WSNP is niet mogelijk bij schulden die niet te goeder trouw zijn ontstaan, tenzij de schuldenaar met succes een beroep op de hardheidsclausule doet. Hoe wordt deze clausule in de praktijk toegepast en wat moet de schuldenaar doen om de rechter te overtuigen?
De Landelijke Uniforme Beoordelingscriteria toelating schuldsaneringsregeling (LUBC), zijn een bijlage (IV) bij het Procesreglement verzoekschriftprocedures insolventiezaken van de rechtbanken. rechtbanken. In de LUBC zijn criteria opgenomen voor de toelating tot de WSNP. De LUBC komen voort uit rechtspraak en zijn bedoeld om de toepassing van de WSNP landelijk zoveel mogelijk op een lijn te krijgen. Voor schuldhulpverleners en advocaten die voor hun client de kans op toelating tot de WSNP willen vergroten, zijn de LUBC een belangrijke bron van informatie.
Gemeentes weigeren soms toegang tot de schuldhulpverlening, het voortraject voor de WSNP. In de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening staat ook een andere definitie van fraudeschuld dan in de Faillissementswet. Daardoor blijven burgers in sommige gemeentes verstoken van hulp en komen zij niet in de WSNP. Het is zinvol om vaker bezwaar te maken tegen dit soort besluiten van de gemeente. Na de beslissing op bezwaar kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank. Op die manier kan duidelijk worden waar de grenzen liggen en wat een gemeente minimaal moet leveren. Beschermingsbewindvoerders kunnen een signalerende rol spelen in dit soort gevallen.
Als een schuldenaar slechts één grote schuld aan één schuldeiser heeft, dan kan de WSNP worden toegepast. Maar kan ook een dwangakkoord worden ingezet om deze schuld te saneren? Of stelt de wet de eis dat er meer dan één schuldeiser moet zijn? De lagere rechtspraak was over deze vraag verdeeld. Er is nu een richtinggevende uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Voor ex-ondernemers valt het vaak niet mee om toegelaten te worden tot de schuldsanering. Rechters kijken kritisch naar de goede trouw, fraude en zakelijke schulden. Door een recent arrest lijken de kansen voor ex-ondernemers toe te nemen. In dit artikel leg ik uit hoe de hardheidsclausule werkt en hoe een ex-ondernemer met succes een beroep kan doen op art. 288 lid 3 Fw. om toch in de WSNP te komen.
Het gerechtshof legt in de uitspraak uit waarom het echtpaar toch de kans moet krijgen van de schulden af te komen. Het gaat om “een keer ten goede”: je moet je zaken op orde hebben gekregen.