Uitspraken

CFD-broker krijgt uitbrander wegens vertragen rechtszaak

In de vele rechtszaken die momenteel lopen tegen CFD-brokers uit Cyprus proberen de brokers de rechtszaken op allerlei manieren te vertragen. De Rechtbank Rotterdam haalt in een vonnis uit naar een CFD-broker die zich bedient van vertragingstactieken. Het gaat om een broker die in verband wordt gebracht met de beruchte nepadvertenties van bekende Nederlanders[1]. In deze zaak heeft de Rechtbank zich eerder bevoegd verklaard[2]. De procedure moet dus in Nederland worden behandeld. De Cypriotische CFD-broker [...]

Golf uitspraken bevoegdheid CFD-traders Cyprus

Er lopen momenteel tientallen rechtszaken tegen CFD-brokers uit Cyprus. Deze "contracts for difference" zijn erg riskante beleggingsproducten. Vaak verdampt de inleg in korte tijd. De CFD-bedrijven voeren aan dat de rechtszaken alleen in Cyprus kunnen worden gevoerd. Meerdere rechtbanken hebben dit verweer afgewezen en zichzelf bevoegd verklaard. Dat is gebaseerd op art. 17-19 van de Brussel I bis verordening. Deze bepalingen geven bescherming aan consumenten.

Ondanks beleidsregels toch dwangakkoord

Sommige schuldeisers, met name bestuursorganen, hebben beleidsregels waarin staat of zij in mogen stemmen met een minnelijk voorstel dan wel of het voor de schuldenaar zwaardere WSNP-traject moet worden gevolgd. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maakt in deze uitspraak duidelijk dat een schuldenaar de minnelijke regeling toch via een dwangakkoord op kan leggen aan de dwarsliggende schuldeiser die zich verschuilt achter beleidsregels.

2022-08-21T13:44:02+01:0014 april 2019|Schuldsanering, Uitspraken|

Jokken tegen de rechter, mag dat zomaar?

Art 21. Rv. schrijft voor dat partijen bij een rechtszaak de waarheid moeten vermelden. Belangrijke feiten mogen niet worden verzwegen. In de praktijk komt het niet zo vaak voor dat de rechter een partij afrekent op hele of halve leugens. In een Alkmaarse zaak gebeurt dat wel.

2021-10-27T17:32:10+01:004 december 2018|Tips, Uitspraken|

Inlopen betalingsachterstand? Dan geen gedwongen verkoop woning

Het gerechtshof Den Haag heeft in een uitspraak duidelijk gemaakt dat een bank gedwongen kan worden de verkoop van een huis te staken als de eigenaar maandelijks extra geld overmaakt naar de hypotheekbank om de achterstand in te lopen. De bank wilde verkoop doorzetten omdat er een koopcontract was getekend. De rechter beloont de inspanning van de woningeigenaar en steekt een stokje voor de overdracht.

Verzet tegen faillietverklaring: aanvrager betalen is voldoende

Als een onderneming (of een particulier) failliet wordt verklaard zonder dat de eigenaar of privé-persoon op de zitting komt om verweer te voeren, dan wordt het faillissement bij verstek uitgesproken. Voor een geslaagde verzetprocedure hoeft alleen de aanvrager van het faillissement te worden betaald. De toetsing is anders dan bij een hoger beroep.

2021-11-01T17:58:53+01:005 april 2017|Faillissementen, Uitspraken|

Minder snel ontbinding wegens verstoorde arbeidsverhouding

Als een werkgever ontslag van een werknemer wil kan hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken bij de kantonrechter. Sinds de invoering van de nieuwe arbeidswetgeving (WWZ) zijn de regels aangescherpt. De gronden (redenen) moeten voldragen zijn; het is niet meer zo dat de werkgever meerdere redenen kan aanvoeren die samen opgeteld voldoende zijn. Bovendien gelden voor de gronden aparte eisen. De werkgever in deze zaak was in een voorafgaande procedure veroordeeld om loon te betalen. Door te stoppen met de salarisbetaling was de arbeidsverhouding verstoord geraakt, maar omdat de werkgever daar zelf de hand in heeft gehad, leidt de verstoorde arbeidsverhouding niet tot ontbinding. Verder moet disfuctioneren worden bewezen, bijvoorbeeld door een functioneringsverslag, en moet de werkgever de werknemer kans op verbetering bieden (verbetertraject).

2021-10-29T12:57:56+01:0014 februari 2017|Ontslag, Salaris vorderen, Uitspraken|

Sta je borg voor een lening? Het vorderingsrecht kan verjaren

Een investeerder leent geld aan het bedrijf van een ondernemer. Beiden zijn ook aandeelhouder. Als zekerheid vraagt de investeerder aan de ondernemer om privé borg te staan voor de schuld. Jaren later vraagt de investeerder de borg op bij de ondernemer. Het bedrijf was niet in staat de lening terug te betalen. De investeerder redeneert dat de ondernemer nu moet betalen.

2021-10-29T12:43:18+01:0029 augustus 2016|Incasso, Uitspraken|
Ga naar de bovenkant