Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

Faillissementen

WSNP-hoger beroep

In dit blog vertellen wij u meer over de WSNP. Wat houdt dit in? En wat als de rechtbank een uitspraak doet waar u het niet mee eens bent? In dat geval kunt u in hoger beroep; ook daarop gaat deze blog in. Wat wordt verstaan onder WSNP? Indien iemand problematische schulden heeft en schuldhulpverlening heeft ingeschakeld, zal in principe eerst worden geprobeerd om in onderling overleg met de schuldeisers tot afspraken te komen. Indien dat [...]

2024-03-07T22:17:12+01:0031 januari 2024|Faillissementen, Hoger beroep, Schuldsanering|

De WSNP verandert

De Wet schuldsanering natuurlijke personen (ook wel “Wsnp” genoemd) biedt burgers een mogelijkheid tot een schuldenvrije toekomst. De Wsnp valt onder de Faillissementswet. Begin dit jaar is het wetsvoorstel ‘’Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen’’ aangenomen. Het doel van dit wetsvoorstel is om de aansluiting tussen het gemeentelijke schuldhulpverleningstraject en de Wsnp beter maken. Naar verwachting zal het wetsvoorstel op 1 januari [...]

2024-03-07T16:15:54+01:0016 mei 2023|Faillissementen, Schuldsanering|

Tijdens de vakantie failliet verklaard, wat nu?

In Nederland kun je vrij makkelijk failliet worden verklaard. Bijvoorbeeld als je een paar weken op vakantie bent of als je "je kop in het zand" steekt. Gelukkig is daar nog wel iets tegen te doen. Je kunt binnen 14 dagen verzet aantekenen. In dit blog beschrijven we hoe deze procedure werkt en waar je rekening mee moet houden.

2024-03-07T16:13:17+01:0029 juli 2020|Faillissementen|

Procederen bij de rechtbank (insolventie)

Elke dinsdagochtend worden bij alle rechtbanken in Nederland faillissementsverzoeken behandeld. Het team insolventie van de rechtbanken behandelt zaken op grond van de Faillissementswet, zoals aanvragen voor toelating tot de schuldsanering (WSNP), faillissementsaanvragen en dwangakkoorden. Dinsdag “faillissementsdag” Elke dinsdagochtend worden bij alle rechtbanken in Nederland faillissementsverzoeken behandeld. Het kan gaan om: Eigen aangifte door een particulier/eenmanszaak/V.o.F. Eigen aangifte door een bedrijf of instelling Een aanvraag door een schuldeiser met het doel een vordering te incasseren Een [...]

2022-08-21T13:46:18+01:002 april 2019|Faillissementen, Schuldsanering, Tips|

Waar staat de aandeelhouder in het faillissement?

Matthijs de Jong legt uit wat het effect is van een aandeelhouderslening. Met zo'n lening kan een aandeelhouder een bedrijf financieren en op gelijke voet komen met andere schuldeisers als het bedrijf failliet gaat. Het is zelfs mogelijk om sterker te staan door zekerheden te bedingen die andere schuldeisers niet hebben, maar de curator kan dat soms terugdraaien.

2021-10-26T17:11:32+01:0029 januari 2019|Faillissementen|

Model verzoekschrift omzetting faillissement in schuldsanering (art. 15b Fw.)

Bij faillietverklaring van een particulier blijven de schulden bestaan na de afwikkeling van het faillissement. Faillissement is dus geen blijvende oplossing voor schulden. Er is wel een oplossing. Een faillissement kan door de rechtbank worden omgezet in schuldsanering (WSNP). De procedure is geregeld in art. 15b van de Faillissementswet. Bij de WSNP krijg je na afloop wel een schone lei: de schulden vervallen. We hebben een model-verzoekschrift. Daarmee kun je zelf de omzetting aanvragen.

2021-11-01T17:58:07+01:0026 oktober 2017|Faillissementen, Schuldsanering, Tips|

Wat betekent insolventie?

Insolventie is een ander woord voor het verschijnsel dat een persoon, een bedrijf of een instelling niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Het rechtsgebied dat zich bezig houdt met insolventie wordt insolventierecht of faillissementsrecht genoemd. De WSNP (Wet schuldsanering natuurlijke personen) is een onderdeel van dit rechtsgebied.

2023-02-14T20:36:31+01:001 augustus 2017|Faillissementen, Schuldsanering, Terminologie|

Hoge Raad verduidelijkt eisen omzetting faillissement in WSNP

De Hoge Raad heeft in een uitspraak van 14 april 2017 duidelijkheid gegeven over de eisen waaraan een verzoek tot omzetting van faillissement in de wettelijke schuldsaneringsregeling (art. 15b Fw.) moet voldoen. Er was sprake van onduidelijkheid in de praktijk na een eerdere uitspraak. De Hoge Raad laat nu geen misverstand bestaan: een minnelijk traject is niet nodig als vanuit faillissement toelating tot de WSNP wordt verzocht.

2022-08-21T12:37:32+01:0018 april 2017|Faillissementen, Schuldsanering|

Wat moet een werknemer doen als hij geen salaris ontvangt?

Als een werknemer geen salaris ontvangt, moet hij in actie komen en een loonvordering instellen. Afwachten is geen optie. Je kunt de zaak op twee verschillende manieren aanpakken. Als de werkgever niet wil betalen dan volgt meestal een kort geding bij de kantonrechter. Als de werkgever niet kan betalen dan moet het faillissement worden aangevraagd. Bij faillissement ontvangen de werknemers hun achterstallige salaris via het UWV. Dat wordt de faillissementsuitkering of loongarantieregeling genoemd.

2021-10-29T12:55:06+01:0012 april 2017|Faillissementen, Salaris vorderen, Tips|

Verzet tegen faillietverklaring: aanvrager betalen is voldoende

Als een onderneming (of een particulier) failliet wordt verklaard zonder dat de eigenaar of privé-persoon op de zitting komt om verweer te voeren, dan wordt het faillissement bij verstek uitgesproken. Voor een geslaagde verzetprocedure hoeft alleen de aanvrager van het faillissement te worden betaald. De toetsing is anders dan bij een hoger beroep.

2021-11-01T17:58:53+01:005 april 2017|Faillissementen, Uitspraken|

Kun je het faillissement van een “Limited” aanvragen in Nederland?

Nederlandse ondernemers kunnen een buitenlandse rechtspersoon zoals de Engelse "Limited" (Ltd.) oprichten waarmee ze alleen actief zijn in Nederland. Het gaat soms om ondernemers met een fraude- of faillissementsverleden, die -niet voor de eerste keer- niet aan hun verplichtingen doen. Wat nu als je geld tegoed hebt van zo'n limited en het bedrijf betaalt niet? Kun je dan bij de Nederlandse rechter terecht om faillissement aan te vragen of moet je een dure procedure in het buitenland voeren?

Wat betekent schone lei?

De "schone lei" is een kernbegrip uit de Nederlandse faillissementswet. Onderdeel van deze wet is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Na een streng regime van 3 jaar (in sommige gevallen korter of langer) onder toezicht van een bewindvoerder kan de rechtbank de schone lei verlenen. Dat heeft als juridisch gevolg dat schulden niet meer afdwingbaar zijn, en daarmee vervallen. Een schone lei geeft dus een nieuwe start zonder schulden. De schone lei is opgenomen in art. 358 lid 1 Fw.

Wat als een schuldeiser na minnelijk traject (MSNP) toch betaling wil?

Een WSNP-traject eindigt als het goed is met een schone lei via de rechter. Daarmee kan de (voormalige) schuldenaar de oude schuldeisers effectief van zich afhouden. Maar wat te doen als de schulden zijn gesaneerd via een minnelijk (MSNP)traject, en na afronding vraagt een schuldeiser toch betaling? Wat is de beste juridische aanpak vanuit het perspectief van de schuldenaar?

2021-10-29T12:41:55+01:008 september 2016|Faillissementen, Kort geding, Schuldsanering|
Ga naar de bovenkant