Instantie: Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak: 11-07-2014
Datum publicatie: 28-07-2014
Zaaknummer: C/16/370314 / KL ZA 14-205

Rechtsgebieden: Civiel recht
Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie:
Tussen partijen is in geschil of verkoper de koopovereenkomst rechtsgeldig heeft ontbonden door overeenkomstig het bepaalde in de koopovereenkomst een beroep te doen op de ontbindende voorwaarde. De voorzieningenrechter is van oordeel dat, nog daargelaten of de inhoud van de e-mail van 9 mei 2014 van 15:28:03 uur voldoet aan hetgeen is bepaald in van de koopovereenkomst omtrent de ontbindende voorwaarde, er voorshands niet vanuit kan worden gegaan dat deze e-mail koper heeft bereikt. De voorzieningenrechter is van oordeel dat ingevolge artikel 3:37 BW de zogenaamde ontvangsttheorie dient te gelden. Bovendien blijkt uit de door verkoper overgelegde e-mail van 9 mei 2014 van 15:28:03 uur niet wie de geadresseerde van deze email is. De vordering tot nakoming van de koopovereenkomst wordt toegewezen. Verkoper dient de woning aan koper te leveren.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

BANK WIL HUIS MET RESTSCHULD VERKOPEN

Door de crisis hebben veel woningen “onderwaarde”. De banken willen het liefst dat deze woningen niet worden verkocht, maar soms kan het niet anders; bijvoorbeeld als de eigenaars de hypotheek niet kunnen betalen. In deze zaak dwong de bank de woningeigenaars hun huis te verkopen aan de client van ons kantoor. Onze client heeft recht op een huis waar de hypotheek vanaf is, maar niemand verwacht problemen – de bank wilde immers toch verkopen?

VERKOPER KRIJGT NIEUWE VRIENDIN

Maar als de verkoper een nieuwe vriendin krijgt verandert de bank (na het sluiten van het koopcontract) van koers. De bank wil liever niet dat de restschuld vrijvalt en wil de koop terugdraaien. De bank geeft de makelaar van de verkoper opdracht het contract te ontbinden. Dat kan omdat de bank geen toestemming geeft de hypotheekakte te royeren. Maar het gaat mis: de email komt niet aan. De koper, onze client, wil naar de rechter om de levering van het huis af te dwingen.

LASTIGE ZAAK

Een lastige zaak, want het hypotheekrecht van de bank van de verkoper is ijzersterk. Als de rechter de verkopers veroordeelt om mee te werken, betekent dat nog niet dat de macht van de bank gebroken is: niemand wil een huis waar de hypotheek van de vorige eigenaar nog op zit! Wij moeten voor onze client dus iets slims bedenken om de bank, die geen procespartij is, toch op de knieën te krijgen. Dat lukt. De rechter veroordeelt de verkoper niet alleen om de overeenkomst na te komen, maar ook om het huis te ontruimen. De bank heeft dan geen zekerheid meer en geeft zich gewonnen: het huis wordt keurig geleverd aan de koper. De bank moet de restschuld slikken en de makelaar… die zal wel nooit meer de email gebruiken; hij moet gaan uitleggen aan de bank dat er iets niet goed is gegaan.

NVM

 De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft onlangs de standaardvoorwaarden van hun contracten aangepast. Deze rechtszaak gaat over dit nieuwe contract. Vroeger moesten ontbindingsbrieven altijd aangetekend worden verstuurd, maar het mag nu ook met “gangbare communicatiemiddelen”. Dat is een duur woord voor email. Deze rechtszaak maakt duidelijk dat je uit moet kijken met de email, omdat de wet nog altijd uitgaat van de zogenaamde ontvangsttheorie.