Stel, je wordt gebeld om te gaan beleggen, en het lijkt je wel wat. Je bekijkt de website en het ziet er goed uit. Je kunt beginnen met een laag bedrag en je beleggingen gaan goed. Je wordt weer gebeld, en je wordt verleid om nog wat bij te storten. Maar je twijfelt toch, want de firma zit in het buitenland en je vraagt je af of het niet te mooi is om waar te zijn. Hoe herken je dan of je mogelijk te maken hebt met een “boilerroom”? In dit artikel geven we 9 tips hoe je een onbetrouwbare beleggingswebsite kunt herkennen. Fraude met beleggingen komt vaak voor. Het overkomt zowel startende beleggers als ervaren beleggers die aan een avontuur beginnen met CFD’s (contracts for difference) en Forex-producten. Dit zijn onze tips:
-
De inleg gaat naar een rekening op naam van een andere partij
Een betrouwbaar bedrijf ontvangt geld op een bankrekening op eigen naam. Boilerrooms (websites van criminelen die suggereren dat je belegt, terwijl dat niet zo is) hebben vaak geen eigen bankrekening. Ze willen immers niet gepakt worden. Daarom gebruiken ze geldezels. Geldezels zijn mensen (soms bedrijven) die hun bankrekening ter beschikking stellen voor criminele activiteiten. Als een financiëel bedrijf een “instructie” geeft hoe je moet storten, en de naam van de bankrekening wijkt af van de naam van het bedrijf, of de rekening zit in een ander land, dan sta je waarschijnlijk op het punt je geld kwijt te raken aan een oplichtersbende (die je geld vervolgens snel wegsluist).
-
Je moet de inleg betalen via bitcoins
Een variant hierop is dat een onbetrouwbaar bedrijf je vertelt dat alleen inleg gestort kan worden door bitcoins of andere cryptovaluta te kopen via een (betrouwbare) website waar je bitcoins in een wallet kunt storten. Je krijgt dan een code en betaalt anoniem met bitcoins. De bitcoins worden snel omgezet in giraal geld, en gestort op de rekening van een katvanger die wordt gebruikt om het geld door te sluizen. Trap hier nooit in. Veel mensen zijn enthousiast over cryptovaluta. Maar het zijn ook favoriete speeltjes van criminelen vanwege de anonimiteit.
-
Het is niet duidelijk hoe geld wordt verdiend
Een serieus financiëel bedrijf vertelt openlijk hoe het geld verdient. Bijvoorbeeld via een bedrag per transactie. Boilerrooms hebben vaak prachtige websites waar u een mooi (nep)account aan kunt maken, maar vaak zijn ze zo slordig dat ze niet vertellen welk voordeel ze zelf hebben om u als klant aan te nemen. En dat is vreemd, want een betrouwbaar financiëel bedrijf windt daar geen doekjes om. Als u op een website niet kunt vinden wat de tariefstructuur of de provisie is, dan moet u zich afvragen of wel eerlijk zaken worden gedaan.
-
De medewerkers zitten niet op social media
Bijna iedereen die in de financiële wereld werkt, zit tegenwoordig op de zakelijke netwerk-site Linkedin. En als dat niet zo is, zitten ze wel privé op facebook of twitter. Alleen criminelen niet, in elk geval niet met hun echte naam. Als u contact heeft met een boilerroom, krijgt u te maken met “medewerkers”. Zij noemen hun voor- en een achternaam en hebben een emailadres van het bedrijf. Maar ja, een leuke naam heb je zo bedacht, en een emailadres verzinnen is niet zo moeilijk. Kijk eens of deze mensen echt bestaan op social media en zoek hun namen op google. Is het logisch wat u vindt? Of klopt er iets niet?
-
Het bedrijf is gevestigd in een belastingparadijs
Sommige websites van financiële bedrijven en boilerrooms zijn opgericht door officieel bestaande bedrijven die zijn gevestigd als postbusfirma in een belastingparadijs. De reden daarvoor is dat de rechterlijke macht in dat soort oorden vaak niet betrouwbaar is. Dat betekent dat de personen achter deze clubs niet goed kunnen worden aangepakt met middelen die je wel kunt inzetten in een land waar de rechtsstaat goed functioneert. Binnen de Europese Unie kun je bijvoorbeeld beslag leggen op bankrekeningen, een middel dat advocaten inzetten om geld terug te halen voor gedupeerden. Maar bij belastingparadijzen ligt dat lastig of het is erg duur. Overigens zijn er ook binnen de Europese Unie landen met een slechte reputatie op dit gebied, zoals Cyprus en Malta.
-
Het telefoonnummer is niet logisch
Juridisch zijn boilerrooms dus vaak postbusfirma’s uit een belastingparadijs, maar het kantoor waar de fraudeurs werken kan feitelijk bij jou op de hoek zitten. Stel dat de website aangeeft dat het kantoor in Londen zit, dan zou je verwachten dat je het landnummer van het Verenigd Koninkrijk ziet als je wordt gebeld. Maar als je +49 ziet, dan wordt je gebeld uit Duitsland en niet uit Engeland. Dat is dus niet logisch, want dan zit het kantoor in Duitsland, terwijl ze zeggen dat ze in Engeland zitten. Een aanwijzing dat je met fraudeurs te maken hebt.
-
Doe een “whois” onderzoek
Twijfelt u nog of uw “belegging” veilig is dan wel of u met fraudeurs te maken heeft? Dan kunt u via een whois-onderzoek op internet checken wie de eigenaar van de domeinnaam is van de website waar uw account loopt. Als dat een naam is die afwijkt van het financiële bedrijf, dan is er iets vreemds aan de hand. Een betrouwbaar bedrijf is namelijk zelf eigenaar van zijn domeinnaam. Een bedrijf dat iets te verbergen heeft, zal een stroman gebruiken om de domeinnaam te registreren, zodat het voor rechercheurs lastig is uit te zoeken wie er echt achter zit. Een stroman is zo gevonden. Bijvoorbeeld een zwerver die blij is met een paar centen. Vervolgens heeft hij een bedrijf op zijn naam staan….
-
Je moet bijstorten om geld op te nemen
Veel mensen die verstrikt raken in een boilerroom, willen op een zeker moment een deel van hun “winst” veilig stellen en opnemen. Voor de boilerroom is dat een teken dat de gedupeerde geen geld meer in wil leggen. De fraudeurs gaan dan over op een andere tactiek. Ze verzinnen argumenten om de gedupeerde wijs te maken dat eerst geld moet worden bijgestort voordat geld opgenomen kan worden. Een voorbeeld van zo’n smoes is dat de boilerroom een credit heeft afgegeven op een trade zodat een deposit nodig is. Dit is allemaal onzin, maar de criminelen spelen handig in op de angst van de gedupeerde om hun mooie winst kwijt te raken. Ze willen dat je blijft storten. Ben je zo ver gekomen, dan ben je waarschijnlijk al veel geld kwijt, en sta je op het punt nogmaals geld te verliezen. Niet doen.
-
Een advocaat belt om geld terug te halen
Op een zeker moment dringt bij een gedupeerde de harde waarheid door. Het gaat om fraude. In die fase proberen slimme oplichters nog weer een andere truc uit om nog meer geld uit de zak van de gedupeerde te kloppen. Ze bellen weer op en zeggen dat ze van een (buitenlands) advocatenkantoor of een recovery agency zijn die de fraudeurs namens meerdere klanten op het spoor is. Wat een toeval, ze zijn uw naam tegengekomen als slachtoffer op een lijst. Die lijst staat ook wel bekend als de “sucker list”. Om geld terug te krijgen, mag u meedoen, en dan pakken deze zogenaamde juristen de boilerroom aan. Maar je moet wel eerst een fee betalen. Trap hier nooit in. Echte advocatenkantoren benaderen nooit klanten op deze manier. U staat op het punt opnieuw in de val te lopen. Ook als het zogenaamde advocatenkantoor een mooie website heeft. Dat had de boilerroom immers ook…. iedereen kan websites maken.
Je bent gedupeerd, wat nu?
Lees meer over dit onderwerp:
Kun je de schade verhalen op de bank?
Kun je de schade verhalen op de bank van de fraudeur?
Bekijk hier de uitzending van Omroep Max over boilerrooms