Ons kantoor start deze en komende maand een aantal rechtszaken tegen CFD-brokers uit Cyprus. Onze cliënten zijn gedupeerd voor bedragen tussen 40.000 en 800.000 euro.
Vergunning
Het gaat (waarschijnlijk) niet om zogenaamde boilerrooms, ofwel fake-bedrijven die niet echt beleggen en de inleg direct wegsluizen. De bedrijven zijn legaal en beschikken over een vergunning van de toezichthouder uit Cyprus (CySEC), een Europees paspoort, zodat zij zich mogen richten op Nederland. De ESMA, de Europese toezichthouder, heeft wel voor de praktijken van de Cypriotische brokers gewaarschuwd. Binaire opties en CFD’s zijn overigens verboden.
Bitcoins en valutaspeculatie
De brokers bieden zeer speculatieve beleggingen aan in crypto’s zoals de bitcoin, in valuta en in andere waarden. Daarbij wordt met geleend geld (leverage) gewerkt om de winst per “trade” te verhogen. Bij een dalende koers werkt deze hefboom precies andersom. De gedupeerden vertellen zonder uitzondering dat zij na aanvankelijke winsten verleid worden om steeds meer bij te storten, waarna een belegging plotseling helemaal verdampt.
Ongeoorloofde praktijken
Dat de brokers over een vergunning beschikken,betekent niet dat alles mag en dat er geen regels gelden waaraan zij zich moeten houden. Waar de grens ligt zal uiteindelijk door de rechter moeten worden bepaald. De meeste van onze cliënten zijn al hun geld kwijt. Soms gaat het om weduwes, onervaren beleggers of mensen die hun geld gewoon hard nodig hebben als appeltje voor de dorst.
Nederlandse rechter
De brokers hebben in de “kleine lettertjes” bepaald dat rechtszaken door de rechter in Cyprus moeten worden behandeld. Dat vinden wij niet in het belang van onze cliënten. Wij zullen de zaken aanbrengen bij Nederlandse rechtbanken die naar onze mening bevoegd zijn vanwege Europese regels over bescherming van consumenten, de “Brussel I bis verordening”.
Nederlands recht
De brokers hebben daarnaast in hun voorwaarden staan dat Cypriotisch recht van toepassing is. Wij zullen aanvoeren dat dit niet klopt omdat de schade in Nederland is ingetreden terwijl de werkwijze van de beleggingswebsite onrechtmatig is. Daarom moet volgens de Rome-II verordening Nederlands recht worden toegepast.
Inhoudelijk
In de procedures zullen verschillende verwijten aan de orde komen, zoals de berekening van de kosten (swaps en spreads), manipulatie van het resultaat, de vraag of de trades echt of fake zijn, en of de zorgplicht in acht is genomen. In sommige zaken komen opmerkelijke andere gebeurtenissen aan de orde die vragen oproepen over de integriteit van de brokers.
Geschreven door Marius Hupkes